Friday 22 January 2010

Baltas Risotto su Sicilietiška dešra




Nagi, nagi pirma kartą aš dariau risotto, bet esu valgius daugybę kartų. Super gardu ir puikiai pasisotinama. Šis balto risotto receptas yra paimtas iš Jamie's Italy knygos, kur visi ten esantys risotto receptai yra paremti vienu šiuo baltuoju kaip pagrindu, o paskui varijuojama - su pesto, jūros gerybėmis, artišoku, kalafijoru ir t.t. Taigi aš irgi sau pavarijavau (?) ir padariau su sicilietiškomis dešrelėmis, tiesiog iš gražių prisiminimų atostogaujant praeitą vasarą Sicilijoj. Ir dar koks sutapimas, ant dešrelių pokelio netgi patariamas receptas įpjaustyti jas į risotto. Taigi, kaip tik.
Tie, kas gyvena Anglijoje, žino, kad galima įvairių tokių dešrelių įsigyti labai lengvai supermarketuose (šviežių nerūkytų), tie kas gyvena Lietuvoj, gali kita kartą ir sunkiau buti rasti kažkokių nerūkytų ir ne 'sasyskų' pobūdžio dešrelių. O gal ir ne, klystu.

Reikės: serviruojant 4-6 žmonėms

1.1 l vištienos, žuvies ar daržovių sultinio, (šiam receptui vištienos), plius verdančio vandens vėliau
2 v.š. alyvų aliejaus
gabaliuką sviesto
1 didelį svogūną, smulkiai kapotą
2 skiltelės česnako, smulkiai pjaustyto
4-5 stiebai saliero, smulkiai pjaustyto, (aš dėjau tris)
400 g risotto ryžių
2 stiklinės sauso vermuto ar sauso balto vyno
druskos ir šviežiai maltų pipirų
70 g sviesto (dėjau perpus mažiau, pakanka)
115 g Parmezano (užtenka ir pusės normos)
6-8 dešrelių, keptų orkaitėj ar po grilium, pjaustytų, ar tiesiog ant keptuvės.

Užkaitinti sultinį. Įkaitinti aliejų ir sviestą gilioje keptuvėje ar puode, sudėti svogūnus, česnaką, salierą ir kepti apie 15 minučių ant labai mažos ugnies neleidžiant apskrusti. Šis procesas Italijoje vadinamas soffritto. Kai daržovės suminkštėja, supilti ryžius ir padidinti ugnį.

Ryžiai pradės po truputi kepti, taigi reikia maišyti. Po minutės pasidarys lyg peršviečami, supilti vyną ir nuolat maišyti, nuostabiai užkvips ;)

Kai alkoholis išgaruos ir vynas įsigers į ryžius, įpilti pirma samtį karšto sultinio ir žiupsnelį druskos. Sumažinti ugnį, ir leisti ryžiams 'plepsėti', vis dadedant sultinio, po vieną samtį, leidžiant įsigerti, maišant ir neleidžiant pridegti. Tai užtruks maždaug apie 15 min. Jei ryžiai kieti, leisti dar pasitroškinti, sunaudojant visą sultinį ir jei dar reikia (man reikejo) dadedant verdančio vandens. Ryžiai turėtų būti minkšti, bet 'with a slight bite' (trupučiu kietumu);)

Nuimti nuo ugnies, įdėti sviestą ir Parmezaną. Gerai išmaišyti. Uždėti dangtį ir leisti pabūti 2 minutes. Kaip Jamie sako, čia pats svarbiausias momentas gaminant risotto, išgauti nuostabią ir kreminę tekstūrą. Kuo greičiau serviruoti, uždedant pjaustytas dešreles ir valgyti. Skanaus!

Wednesday 20 January 2010

Parmos kumpis su saliero šaknies padažu (remoulade)



Reikės: serviruojant 2 asmenis.

6 Parma kumpio griežinėlių
0.5 saliero šaknies (lupto ir tarkuoto, tarkiai greitai juoduoja, patartina laikyti vandenyje su šlakeliu cirinos sulčių)
2 v.š. majonezo ( arba majonezo su nat.jogurtu)
1 v.š. Dijon garstyčių
1 v.š. kaparėlių
1-2 v.š. krienų
druskos pipirų (pagal skonį)
sauja gražgarsčių (bet tinka ir kitokios, ar maišytos)

Sumaišyti majonezą su garstyčiomis.

Sumaišyti salierą su kaparėliais, krienais, majonezo mase ir prieskoniais.

Iškloti parmos kumpio griežinelius, dėti remoulade (šio viso padažo) vienam gale, salotų ir apsukti parmos kumpiu.

Valgyti su šviežia traškia duona.

Skanaus!

Remtasi BBC Olive Diary 2010

Tuesday 19 January 2010

Šokoladiniai keksiukai su šokolado gabalėliais



Mmm, nu ir kas gi nemėgsta keksiukų! Greita ir paprasta pasigaminti.

Reikės: 7 keksiukams (didesniems)

50 gr paprasto juodo šokolado (stambiai kapoto, ištirpinto)
50 gr lengvo muskovado cukraus (bet tinka ir paprastas, geriau smulkesnis)
25 gr sviesto (lydito)
125 ml kampario temp. pieno
0.5 a.š. vanilės esencijos
1 kiaušinio, lengvai plakto
150 g pačių kylančių miltų
0.5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
75 g balto šokolado(kapoto gabaleliais)
2 v.š. cukraus pudros (pasirinktinai)

Įkaitinti orkaitę iki 200C 15 min. prieš kepimą.

Įmaišyti cukrų ir sviestą į ištirpintą šokoladą, tada pieną, vanilę ir kiaušinį. Didesniame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską, supilti šokolado masę, dadėti baltą šokoladą ir palengvai, ne per daug, viską 'sulankstyti'/išmaišyti.

Dėti masę iki pusės keksiukų popierelių ir kepti apie 20-25 min.

Lengvai pabarstyti cukraus pudros ( jei naudojama) ant ką tik iškepusių keksiukų. Valgyti šaltus ar karštus.

Skanaus!

Remtasi Breads and Baking, Gina Steer, Flame Tree Publishing.

Thursday 14 January 2010

Rigatoni su pesto



Kaip buvau kažkuriuo metu baisiausiai įsimylėjus avokadus (nors ir dabar dar as juos labai myliu), taip šiuo metu baisiausiai patinka basilikas. O pesto tai iš vis, nors imk ir šaukštais kabink ;)

Namų gamybos pesto reikes:
2 puodelių šv. basiliko
1-3 skiltelių česnako
0.5 saujos pūšų riešutų (bet galima ir kitokių, cashew ar graikiškų)
1/3 puodelio alyvų aliejaus
saujos tarkuoto parmezano
1-3v.š. šv. spaustos citrinos
druskos, pipirų pagal skonį

Viską sudėti į blenderį ir sumalti. Gaunasi gana klampi masė, bet dadėjus aliejaus prasiskiedžia. Galima sandariai uždarius laikyti šaldytuvę apie savaitę.

Išsivirti makaronų pagal skonį ir apetitą, maždaug 300g. Nukošus įmaišyti 2-4 v.š. pesto ir 4-6 v.š. grietinėlės ar creme fraiche (grietinė irgi tinka).
Kad gautūsi sočiau galima dadėti keptos vištienos ar kalakutienos.

Apibarstyti baziliku ir parmezanu.

Skanaus!

Wednesday 13 January 2010

Žirnių daigų ir kumpio salotos


Nors visai ne vasariškas oras, o salotos tokios spalvingos, taigi puikiai tinka praskaidintri nuotaikai šią gūdžią žiemą. Tinka kaip starter ar kaip lengvi pietūs.

Reikės: 2 asmenims

4 (ar daugiau) griežinėlių š.r. kumpio
2 virtų kiaušinių
6-8 saujų žirnių daigų
1 puodelio šaldytų ar šviežių nuplikytų žirnių
10 drožlių skusto parmezano
1 v.š. šv.citrinos sulčių
2 v.š. extra virgin alyvų aliejaus
šviežiai maltų pipirų
šviežio bagečio

Paskrudinti kumpį, pasmulkinti.
Supjaustyti kiaušinius į skilteles.

Išdėti į lėkštes daigus ir žirnius, apibarstyti kumpiu, kiaušiniais ir parmezanu.
Sumaišyti aliejų ir citrinos sultis, užpilti ir pamalti šviežiu pipiru.

Valgyti su šviežiu pasviestuotu ar ne bagečiu.

Skanaus!

Remtasi delicious magazine.

Friday 8 January 2010

Šviežios keptos sardinės su citrina ir raudonėliu



Jau seniai man kirbo mintis kada išsikepti šviežių sardinių. Nors ir nelabai sezonas joms šiuo metu, bet visgi parsiduoda. Labai gerai smegenų ir širdies veiklai ;)

Reikės 4 asmenims:

2 citrinų (plius citrinos skiltelių serviruojant)
12 didelių šviežių išvalytų sardinių
4 v.š. alyvų aliejaus
4 v.š. šviežio kapoto raudonelio (tinka ir džiovintas)
druskos ir pipirų (pagal skonį)

Supjaustyti griežinėliais vieną citriną ir nutarkuoti žievelę ir išspausti sultis iš kitos.

Dėti griežinėlius tarp žūvų (į žuvis) išdėliotų vienu sluoksniu ant talpaus orkaitei tinkamo indo ('skardos'), įtrinti prieskonius.
Kepti įkaitintoje orkaiteje (~190C) apie 20-30 min. tol kol žuvys suminkštėja ir gražiai paruduoja. Serviruoti pagardinus citrinos skiltele.

Skanaus ;)
Remtasi everyday fish&seafood (Parragon)

Už gražius ir sveikus 2010 !!!



Amžiai amžinieji, du tūkstančiai dešimtieji! Po šimts pypkių kur gi aš buvau pradingus šį visą laiką?A?
Daug viriau ir gaminau, pirkau, ruošiau, dariau, pakavau ir net kai ką vežiau i Lietuvą (drebėdama, kad tik man lagamino 'neišpakuotų' su visais gardumynais :)...Tiek streso buvo (nors ir koks nerimtas stresas kitam tai skambetų) ir žnoma tik del to, kad buvo stengtasi apsiimti kalnus darbų (hobių tiksliau ir savo noru, aišku) per ir kaip visada - trumpą laiką.
Kai dar dviems menesiams likus iki kaledų atrodo nežmoniškai toli ir tuo pačiu labai anksti pradeti didžiajam ruošimuisi, taip dviems savaitems likus iki kaledų atrodo kad jau pavelavai, tada tuoj ponas stresas tave 'supakuoja'.
Oi, oi kaip man dar reikia ismokti griežto organizuotumo. Mažiau krapštymosi - daugiau darbų.

Taigi apie updeitinimą kaledinių receptų nebuvo net kalbos, kad ir su didžiausiais norais. Bet visi jie sėkmingai nupaveiksluoti ir turės laukti savo eiles dabar jau iki sekančių kalėdų.

Na, o ta proga, sveikinimai visiems jums ir gardus gėrimas 'už gerus Naujus Metus'! Valio!!!

Receptas yra iš Jamie Oliver žurnalo, kuris gali būti puikiai panaudotas kaip jūsų pačių rankų darbo dovana. Vadinasi Mulled Vodka.

Pasidaro litras gėrimo.

Reikės:
1 litro degtinės
50g beodžių migdolų
40g minkšto tamsaus rudo cukraus
2 v.š. medaus
2 cinamono lazdelių
6 gvazdikėlių
1 anyžinę žvaigždę
2 lauro lapų
1 vanilės ankšties, praskirtos ir išmestom sėklelėm
1 apelsino ir 1 citrinos plačiai luptos žievės

Išsterilizuoti maždaug 1.25 l talpos butelį. Sudėti visus ingredientus ir gerai pakratyti. Užsukti ir laikyti bent jau dvi savaites, pakratant kas savaitę. Aš buvau labai nekantri ir jau mėgavausi po kelių val. ;)
Dovanoti su visais ingredientais matant arba nukošti ir perpilti į mažesnius butelius. (arba geriausiai pačiam labai skaniai išgerti, cha, cha ;)
Rekomenduojama gerti užpiltą ant ledukų arba su šiltom obuolių sultim. Aš gėriau kaip cosmoplitan kokteilį (užpilant spanguolių sultim, su laimu ir ledais) - mmm, pasaka.

Skanaus!