Friday 22 January 2010

Baltas Risotto su Sicilietiška dešra




Nagi, nagi pirma kartą aš dariau risotto, bet esu valgius daugybę kartų. Super gardu ir puikiai pasisotinama. Šis balto risotto receptas yra paimtas iš Jamie's Italy knygos, kur visi ten esantys risotto receptai yra paremti vienu šiuo baltuoju kaip pagrindu, o paskui varijuojama - su pesto, jūros gerybėmis, artišoku, kalafijoru ir t.t. Taigi aš irgi sau pavarijavau (?) ir padariau su sicilietiškomis dešrelėmis, tiesiog iš gražių prisiminimų atostogaujant praeitą vasarą Sicilijoj. Ir dar koks sutapimas, ant dešrelių pokelio netgi patariamas receptas įpjaustyti jas į risotto. Taigi, kaip tik.
Tie, kas gyvena Anglijoje, žino, kad galima įvairių tokių dešrelių įsigyti labai lengvai supermarketuose (šviežių nerūkytų), tie kas gyvena Lietuvoj, gali kita kartą ir sunkiau buti rasti kažkokių nerūkytų ir ne 'sasyskų' pobūdžio dešrelių. O gal ir ne, klystu.

Reikės: serviruojant 4-6 žmonėms

1.1 l vištienos, žuvies ar daržovių sultinio, (šiam receptui vištienos), plius verdančio vandens vėliau
2 v.š. alyvų aliejaus
gabaliuką sviesto
1 didelį svogūną, smulkiai kapotą
2 skiltelės česnako, smulkiai pjaustyto
4-5 stiebai saliero, smulkiai pjaustyto, (aš dėjau tris)
400 g risotto ryžių
2 stiklinės sauso vermuto ar sauso balto vyno
druskos ir šviežiai maltų pipirų
70 g sviesto (dėjau perpus mažiau, pakanka)
115 g Parmezano (užtenka ir pusės normos)
6-8 dešrelių, keptų orkaitėj ar po grilium, pjaustytų, ar tiesiog ant keptuvės.

Užkaitinti sultinį. Įkaitinti aliejų ir sviestą gilioje keptuvėje ar puode, sudėti svogūnus, česnaką, salierą ir kepti apie 15 minučių ant labai mažos ugnies neleidžiant apskrusti. Šis procesas Italijoje vadinamas soffritto. Kai daržovės suminkštėja, supilti ryžius ir padidinti ugnį.

Ryžiai pradės po truputi kepti, taigi reikia maišyti. Po minutės pasidarys lyg peršviečami, supilti vyną ir nuolat maišyti, nuostabiai užkvips ;)

Kai alkoholis išgaruos ir vynas įsigers į ryžius, įpilti pirma samtį karšto sultinio ir žiupsnelį druskos. Sumažinti ugnį, ir leisti ryžiams 'plepsėti', vis dadedant sultinio, po vieną samtį, leidžiant įsigerti, maišant ir neleidžiant pridegti. Tai užtruks maždaug apie 15 min. Jei ryžiai kieti, leisti dar pasitroškinti, sunaudojant visą sultinį ir jei dar reikia (man reikejo) dadedant verdančio vandens. Ryžiai turėtų būti minkšti, bet 'with a slight bite' (trupučiu kietumu);)

Nuimti nuo ugnies, įdėti sviestą ir Parmezaną. Gerai išmaišyti. Uždėti dangtį ir leisti pabūti 2 minutes. Kaip Jamie sako, čia pats svarbiausias momentas gaminant risotto, išgauti nuostabią ir kreminę tekstūrą. Kuo greičiau serviruoti, uždedant pjaustytas dešreles ir valgyti. Skanaus!

No comments:

Post a Comment