Monday 16 November 2009

Šiltos brie, cikorijos ir kumpio salotos



Mokausi aš vis naujus lietuviškus žodžius versdama visokius ingredientus...Kai gyvenau Lietuvoje apie cikorija (chicory) niekad nebuvau girdejus. Manau turetų jos parsiduoti. Jeigu mėgstate ivairias lapines salotas - šios tikrai patiks ir netgi turbut labiau nei bet kokios kitos.
Ir dar kas labai įdomu, cikorijų šaknys naudojamos kaip kavos pakaitalas. Aš netgi turiu prancūziško stiliaus kavos su cikorijomis. Nors ir nelabai pasakyčiau, kad aš ten ją jaučiu ;)

Receptas labai paprastas. Kai viska paruošiau, dėjau tarp dviejų rudos minkštos duonos riekių ir valgiau lyg koki sumuštinį ar 'hamburgerį'...Nuostabu!

3 v.š.alyvų aliejaus
druskos ir pipiru
1 v.š. sidro acto ( bet tiks kokį turit)
rukytos šoninės kelių griežinėlių (pagal skonį, gerai apskrudintos po griliumi)
2 cikorijos, išskirtais lapais
brie ar kito sūrio (pagal skonį, griežinelio)
laiškinio česnako (chives) papuošimui (bet tiktų ir svogūnų laiškai)

Sumaišyti aliejų, actą ir prieskonius. Sutrupinti šoninę ir sumaišyti su lapais ir padažu. Išdėlioti ant lėkštės ar dviejų, uždėti sūrio ir paskrudinti po griliumi tol kol sūris pasilydo. Apibarstyti laiškais ir pasigardžiuodamai valgyti!

4 comments:

  1. Nu jau nereikia taip nuvertinti lietuviškos pasiūlos :)) (juokauju, tačiau cikorijos pas mus tikrai yra). Ir raudonosios cikorijos (radicchio) irgi yra. Ir kavos su cikorija yra (tačiau man baisingai neskani ta kava, kaip ir miežinė. Fe.) Kiek žinau, lietuviškai cikorija turėtų būt vadinama trūkažole.

    Man asmeniškai pati salota labai skani. Karstelėjusi tokia. Tačiau tikrai ne visiems patinka kaip ir gražgarstė (rucola).

    ReplyDelete
  2. Apie miezine kava negirdejus...butu idomu paragaut.
    Vadinasi tada 2 lietuviski zodziai? cikorija ir trukazole, as abi radau, bet apie pastaraja supratau, kad tai tik gele, na kai cikorija zydi.
    O grazgarste dar vienas naujas zodis man! ;)

    ReplyDelete
  3. Dalija, mamos paklausk, manau tikrai žinos miežinę kavą :)

    Palauk, aš dar kokių gerų žodžių prisiminsiu :)

    ReplyDelete