Monday 30 November 2009

Lašišos Frittata (omletas)


Nežinau kaip pas jus, bet mūsų mažoje šeimoje omletai yra labai mėgstami. Kaip wikipedia verstų, frittata, tai itališkas omletas, kuris ruošiamas keptuvėje ir paskui apskrudinamas/užbaigiamas po griliumi. Tiesą pasakius, aš omletų kitaip ir nekepu. Niekad jų neverčiu ar lankstau.

Reikės: serviruojant 2-4 žmones

250 gr. žalios lašišos filės (ar kitos ružavos žuvies)
4-6 kiaušinių (lengvai plaktų)
1 svogūno (smulkiai pjaustyto)
1 sk.česnako (sm.pj.)
1 vid. dydžio virtos morkos (pjaustytos)
2 saujos virto brokolio (galima smidro uglių ir žirnelių žalių)
žiupsnelio pjaustytų petražolių, krapų, čiobrelio
druskos pipirų
sviesto ar alyvų aliejaus kepimui

Įdeti žuvį į puodą, užpilti vandeniu, palaukti kol užvirs, nukelti nuo ugnies ir palaikyti vandenyje apie 5 min. Išėmus 'sutrupinti'.
Pakepti svogūną tol kol suminkštės, česnaką, čiobrelį, įmaišyti morkas ir brokolį, kad sušiltų.
Suversti šią masę į dubenį su išplaktais kiaušiniais, petražolėm, krapais ir žuvim. Paprieskoniuoti.
Pilti visą masę į keptuvę ir kepti ant vid.ugnies keleta min.
Užbaigti po vid.karštumo griliumi palaikant keletą min.kol sustingsta ir gražiai apskrusta.

Serviruoti kaip karštą ar atvėsusį, su šaukštu grietinės, su salotomis ir apskrudusia duona(bagečiu). Padabinti citrinos skiltelėm. Kurios žinoma gali būti ir naudojamos.

Skanaus!

Remtasi Parragon everyday fish&seafood

Avokado salotos



Ne visai aš šiuo metu tik salotas valgau (kaip atrodytų), bet turiu prisipažinti, avokadą esu laaabai įsimylėjus. Galiu tiesiog riekelėmis ant juodos duonos užsidėti, truputį papipirinti, padruskinti ir valgyti. Labai skanu.

Reikės:
Visų produktų pagal skonį, tiksliai nebuvo matuota.

Virtų ryžių (šaltų ar šiltų)
Violetinių pupelių (virtų ar iš skardinės)
Salotų lapelių
Avokado (nulupto ir pjaustyto)
Aliejaus (alyvų ar avokado, aplieti)
Laimo (sulčių ir žievelės, aplieti)
Druskos ir pipirų.

Viską išdėlioti taip kaip nuotraukoje (arba kitaip jei norite) ir valgyti! Paprasta, skanu ir gražu ;)

Remtasi BBC GoodFood ar Olive žurnalu. Nepamenu tiksliai.

Monday 16 November 2009

Šiltos brie, cikorijos ir kumpio salotos



Mokausi aš vis naujus lietuviškus žodžius versdama visokius ingredientus...Kai gyvenau Lietuvoje apie cikorija (chicory) niekad nebuvau girdejus. Manau turetų jos parsiduoti. Jeigu mėgstate ivairias lapines salotas - šios tikrai patiks ir netgi turbut labiau nei bet kokios kitos.
Ir dar kas labai įdomu, cikorijų šaknys naudojamos kaip kavos pakaitalas. Aš netgi turiu prancūziško stiliaus kavos su cikorijomis. Nors ir nelabai pasakyčiau, kad aš ten ją jaučiu ;)

Receptas labai paprastas. Kai viska paruošiau, dėjau tarp dviejų rudos minkštos duonos riekių ir valgiau lyg koki sumuštinį ar 'hamburgerį'...Nuostabu!

3 v.š.alyvų aliejaus
druskos ir pipiru
1 v.š. sidro acto ( bet tiks kokį turit)
rukytos šoninės kelių griežinėlių (pagal skonį, gerai apskrudintos po griliumi)
2 cikorijos, išskirtais lapais
brie ar kito sūrio (pagal skonį, griežinelio)
laiškinio česnako (chives) papuošimui (bet tiktų ir svogūnų laiškai)

Sumaišyti aliejų, actą ir prieskonius. Sutrupinti šoninę ir sumaišyti su lapais ir padažu. Išdėlioti ant lėkštės ar dviejų, uždėti sūrio ir paskrudinti po griliumi tol kol sūris pasilydo. Apibarstyti laiškais ir pasigardžiuodamai valgyti!

Žemaičių blynai



Jau seniai man brendo mintis pasigaminti žemaičių blynų. Laaabai nesveikas maistas, bet kad jau laaabai skanu! Šiaip aš juos gamindavau iš prisiminimų taip kaip Mama gamindavo/gamina...bet šį kart pasinaudojau šiuo receptu. Na, tešla, kaip ir visada, didžiausia 'terlynė', reikia šlapių delnų ir viską labai atsargiai formuoti. Kepti ir serviruoti su grietine. Aš naudojau creme fraiche ir virtą vištieną. Skanaus!

Monday 9 November 2009

Aviečių ir laimo kreminė žėlė



Tiesiog burnoje tirpstantis desertas. Tokias baltas-kremines žėles su rūgštele visada labai mėgau. Greita ir paprasta pasigaminti.

Reikės:
želatino (tiek kad 500ml skysčio susdingdytų)
liesos grietinėlės ir naturalaus jogurto - 225ml vieno ir kito, recepte prašė double cream (killer;)
cukraus pudros (pagal skonį 4-8 v.š)
laimai 2vnt. (tarkuota odelė ir sultys)
avietės ar gervuogės ~150g (lengvai paspaustos)

Paruošti želatina pagal pokelio instrukcijas, įmaišyti į užvirusį kremą (nors aš į šaltą pyliau), laimą ir cukrų. Palikti atvėsti, jei buvo karštas.
Padalinti aviečių masę tarp keturių mažų stiklinaičių ar puodelių, užpilti kremine mase ir palikti sustingti bent jau 2val. Prieš serviruojant padabinti avietėmis ir laimo odelės griežinėliais.
Skanaus!
Remtasi BBC Olive's seasonal recipes

Thursday 5 November 2009

Makaronai su rūkyta menke ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu


P.S. info atkelta iš seno blogo

Tikro recepto pavadinimas butu Pappardele with smoked haddock & blue cheese sauce.

Toks ne visai tradiciskas receptas, nelabai, bent jau as pries tai isivaizdavau ‘pasta’ su zuvim. Bet, mmm, labai skanu, tiesiog neatsivalgoma…
Pries gera menesi buvom nuvyke i Jamie’s Italian restorana Brighton’e. Super vieta, man laabai patiko, interjeras, atmosfera, maistas, pristatymas ir t.t. Gamina jie ten sviezia pasta kasdiena, net paciam viduj, dar bare bunant, galima pamatyti isdestytus padeklus su ivairiais makaronais dziustant. As rinkausi lasisos pasta, su plonyciais spaghettini makaronais, kuriu beje irgi niekad nebuvau valgius. Is tiesu, nors ir nedaug tos lasisos ten buvo imanoma rast - patiekalas ypac skaniai valgesi, tas zuvies kvapas/skonis tikrai labai ‘limpa’.

Taigi, gamindama sia ‘pasta’ net neabejojau, kad zuvis su makaronais nelabai tiks.

Reikes:
350g rukytos menkes (zalios)
2 lauro lapai
300ml pieno
400 g pappardelle (as naudojau fettuccine, kas yra tas pats kaip tagliatelle)
25g sviesto
25g miltu
150g liesos grietineles (single cream) arba pieno
125g Dolcelate ar Gorginzola surio, supjaustyto gabaleliais (as naudojau kita balta pelesini suri)
0.25 arb.s. tarkuoto muskato
druska ir pipiru (sviesiai maltu)
40g pakepintu graikisku riesutu (as naudojau seklu misini, nes tai tuo metu turejau)
1v.s. svieziai kapotu petrazoliu (as naudojau sausas)

1. Ideti zuvi i piena, uzvirinti ir virti su vienu lauro lapu apie 6-7min. Istraukti, suardyti (apie 1-3cm gabaleliais), ismetant kaulus ir skura. Piena palikti.

2. Imesti makaronus jau i verdanti pasudyta vandeni ir virti pagal intstrukcijas.

3. Sumaisyti isaugota piena su miltais, sviestu ir grietinele. Virti apie 3-4 minutes, pamaisant.
Dadeti surio gabalelius, atsargiai maisant, laukti kol istirpsta, sudeti zuvi ir pagardinti muskatu, druska ir pipirais (pagal skoni).

4. Nukosti makaronus, sudeti atgal i puoda kuriame vire makaronai ir uzpilti zuvies surio padazu. Atsargiai ismaisant viska (kad zuvis per daug nesubyretu) tiekti i pasildytas lekstes (dubenelio tipo).

Skanaus!

Naudotasi ‘Italian & Pasta’ Flame Tree Publishing

Sunday 1 November 2009

Saliero ir kriaušių sriuba



Nuostabiai skani sriuba. Šiek tiek aštrokas ir salstelėjęs skonis labai maloniai nuteikia gomurį. Pirmą kartą teko naudoti saliero šaknį, bėje ir kriaušes sriuboje.

Reikės: serviruojant 6

4 shallots svogūnų (bet galima ir vieną paprastą)
1 v.š. alyvų aliejaus (ar kokio kito)
2 česnako skiltelės, smulkiai pjaustytos
nykščio dydžio imbiero šaknies, smulkiai pjaustytos
1 saliero šaknies (~800g), nulupti ir stambiai supjaustyti
4 prinokusios kriaušės, luptos ir pjaustytos
1 l. daržovių sultinio
pjaustytų petražolių papuošimui

Įkaitinti 1 v. š. aliejaus dideliame puode, įdėti ir pakepinti svogūnus, česnaką ir imbierą ant vidutinės ugnies apie 5 min. tol kol paminkštės, bet ne paruduos.
Sudėti salierą, kriaušes, įpilti sultinį ir užvirinus sumažinti ugnį, virti apie 20-30 min. tol kol salieras suminkštėja, kad galima būtų sutrinti.
Praaušinti ir sutrinti su 'blenderiu', tiekti pabarsčius petražolėmis.

Skanaus!

Remtasi bbc olive's seasonal recipes