Tuesday 23 February 2010

Kaimiška duona / Rustic country bread



Būnu kartais labai užsidegus pasigaminti savos duonos. Kiek formelėje kepus, nepasakyčiau, kad man labai pavykę, jei viršus gražiai pageltęs - vidus neiškępes, ir atvirkščiai...Vis man atrodo, kad receptuose temperatūra per didelė duota. Nors ir gražiai būna pakilusi tešla, vistiek sunkiai. Nežinau tiesiog.

Tad buvo nuspręsta, kaip kad ir receptas 'davė', bandyti kepti kas neformelėje. Pasisekė!
Skonis man labai priminė tokia kaip būdavo ( o gal dar ir vis yra) balta forminė duona pirkti, kai šviežia, labai traški pluta ir viduj lyg tokia kaip 'guminė'. Gal kažkiek net į ciabatta panašu. Beje, kitą dieną, ši duona kai nebetraški, labai skanu pa'toast'inti ir su sviesteliu ir uogiene (džemu) labai, labai ;)

Duona nepasigamina tą pačią dieną, susideda iš dviejų etapų: raugintos tešlos ir duonos tešlos.

Reikės:

Raugintai tešlai:
225g stiprių baltų miltų
2a.š. easy-blend sausų mielių
300 ml šilto vandens

Duonos tešlai:

350g stiprių baltų miltų
25g ruginių miltų
1.5 a.š.druskos
0.5 a.š. smulkaus cukraus
1 a.š. sausų mielių
1 a.š.saulėgražų aliejaus
175 ml šilto vandens

Baigimui: po 2 a.š. paprastų ir ruginių miltų

Įkaitinti orkaitę iki 220C 15min. prieš kepimą.

Paruošti raugintą tešlą sumaišius visus reikiamus produktus gan talpiame dubenyje ir palikti rūgti uždengus šluoste 2-3 dienas kambario temperatūroje. Pamaišyti ir papurkšti vandeniu porą kartų į dieną.

Duonos tešlai sumaišyti du skirtingus miltus, druską, cukrų ir mieles dubenyje. Dadėti 225 ml raugintos tešlos, aliejų ir šiltą vandenį. Išminkyti minkštą, elastingą tešlą. Uždengti dubenyje ir palikti kilti apie valandą su puse, arba kol padvigubėja.

Išversti tešlą, paminkyti porą min. Suformuoti apvalų kepaliuką ir palikti blėkelėje (kurioje kepsite, nelipnioje arba su kepimo popierium) kilti apie valandą arba tol kol padvigubės.

Pabarstyti miltais, su aštriu peiliu įpjauti duonos viršų suformuojant kvadratėlius ir kepti įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 min. arba tol kol paruduoja ir skamba tuščiavidūriai pamušus apačia. Ataušinti ant grotelių ir serviruoti.

Skanaus!
Receptas paimtas iš Breads and Baking, Gina Street

4 comments:

  1. Naminė duona - kažkas nepaprasto.. Ir pati jauties kone fėja, ar ne? :)

    ReplyDelete
  2. aha, pritariu ziupsneliui druskos del fejos! as kazkaip nedrystu dar duonos kepti, nes mano orkaite ne kokia... bet jau sakiau kai turesiu nauja, tai jamsiuos ir sito nepaprasto kepinio:)

    ReplyDelete
  3. Aha, jei pagal Nigella tai kaip tikra Domestic Goddess ;)
    Mano orkaitė š iš tikrųūjų, nieko blatno. Be vėjų ir net be šviesos. Laukiu kada suges.

    ReplyDelete