Monday 15 November 2010

Chocolate & Amaretto Cheescake



Seniai apie tai galvojau ir pirmą kartą man teko toks išbandymas kepti sūrio tortą (pyragą). Kaip jau ir suprantate, itališkas - su amaretu, Disaronno Amaretto.
Pačio gėrimo nebuvau ragavus prieš tai, skonis gan specifinis, bet kokteiliai atrodo labai viliojančiai, laukiu tik galimybės juos su pasimegavimu išbandyti.
Tik tiek patarčiau, jei neesate tikras ar patiks ar ne, pilkite jo mažiau į receptą, nes gali sunkiai valgytis ;)
Pastaba sau: Alkoholiniai gėrimai ir maistas su alkoholiniais gėrimais - yra visiškai du skirtingi dalykai.

Reikės: Serviruojant 10-12 žmonių, (bet labai lengva viską į pusę padalinti).
aliejaus patepimui
175 g digestive sausainių
55 g amaretti sausainių (aš jų nedėjau, tą dalį tais pačiais užpildžiau)
85 g sviesto

Įdarui:
225 g juodo šokolado
400 g kreminio sūrio (ala 'beskonė' philadelphia)
115 g auksinio caster cukraus (bet tiks kokį turėsit)
3 v.š. miltų
1 a. š. vanilės
4 kiaušiniai
300 ml plakamos grietinėlės (double cream), bet neplaktos
50 ml amareto likerio (bet dėkite puse normos, jei bijote stipraus skonio)

Papuošimui:
1 v.š. amareto likerio
175 g creme fraiche (gal tiks ir grietinė jei c/f sunku rasti)
traiškytų amaretti sausainių (bet vėlgi, nebūtinai)

Iškloti 23 cm tortų gamybai skirtą indą (su suveržiamais kraštais) folija, paaliejuoti šonus. Gerai sutraiškyti iki trupinių sausainius. Ištirpinti puode sviestą, suberti sausainius ir gerai išmaišyti. Iškloti 'kietai/tvirtai' spaidžiant kumščiu mase torto indą ir palikti šalti šadytuve apie 1h.

Darant įdarą ištirpinti šokladą, atvėsinti. Išplakti kreminį sūrį dubenyje, suberti cukrų, miltus ir vanile. Gerai išmaišyti. Palaipsniui dėti kiaušinius, juos gerai plakant įmaišyti į masę. Supilti šokoladą, gretinėlę ir amareto likerį. Visą masę supilti į sausainių pagrindu išklotą torto indą ir kepti įkaitintoje orkaitėje iki 160 C apie 50-60 minutes.

Palikti iškepusį tortą su pravertom durelėm orkaitėje kol atvės. Apeiti peiliu apie pagrindą ir išlaisvinti tortą iš formos. Palikti vėsti šaldytuve apie 2 val., perkelti į serviravimo lėkštę.
Papuošimui sumaišyti creme fraiche su likeriu, užtepti ant viršaus (visą tortą ar tik prieš valgant, aš antrą variantą rinkausi) ir apibarstyti sausinių trupiniais.

Skanaus! Ir tikiuosi jums patiks šis itališkas pyragas ;)

Remtasi: everyday italian, Parragon Books Ltd.

5 comments:

  1. toį matant seilės tik kaupias )

    btw ) aš nuo šiol irgi būsiu iKulinar )

    ReplyDelete
  2. Pritariu, kad alkoholiniai gėrimai ir maistas su alkoholiniais gėrimais yra visiškai skirtingi dalykai. Aš brendžio, viskio ir pan. visai nemėgstu, užtat desertuose jis labai tinka.
    O pyragas labai skaniai atrodo, tik kad labai riebus, jaučiu gaminsiu, kai bus daug valgytoju, kad viena visko nesuryčiau :)

    ReplyDelete
  3. Kad riebus, tai pilnai sutinku. Nemazas ir gaunasi, tad nestum vaisinti kitus! ;)

    ReplyDelete
  4. Megstu gaminti ir valgyti cheescak'us. Sis atrodo beprotiskai skanus. Butinai isbandysiu:)

    ReplyDelete
  5. Aha, su tuo alkoholiu... Man irgi jis desertuose patinka, kaip, pavyzdžiui, Tiramisu be laipsniukų? Neįmanoma! :))) Bet vieną kartą teko valgyti ledų desertą su viskiu... iki dabar apie tai negaliu pagalvoti, oi, kaip baisu! Ne tiek dėl pačio viskio, kiek dėl jo pertekliaus deserte :))

    Bet ne apie viskį čia reik kalbėt. Pyragas atrodo puikiai, noriu. Ir išsisaugau, niam :))

    ReplyDelete