Wednesday 27 October 2010

Mocha šokoladainis/mocha brownies



Bent jau man tai yra idealiausias desertas ir būtinai tik su gerais ledais!

Reikės: padarant 16 kvadratėlių

55 g sviesto, dar šiek tiek pasviestavimui
115 g juodo šokolado, laužyto gabalėliais
175 g rudo cukraus (aš kaip visada dėjau mažiau apie 100 g)
2 kiaušinių
1 v.š. tirpios kavos ištirpdintos 1 v.š. karšto vandens
85 g miltų
0.5 a.š. kepimo miltelių
55 g stambiai kapotų pecan'o riešutų (kurių aš nedėjau)

Ištirpinti šokoladą, atidėti į šalį.

Suberti cukrų ir įmušti kiaušinius į didelį dubenį ir išplakti gerai. Įlankstyti pravėsusį tirpintą šokoldą, kartu su kava, išmaišyti.
Atsargiai įlankstyti miltus sumaišytus su kepimo milteliais, tada riešutus.

Supilti tešlą į pasviestuotą ir išklotą popierium 20cm kvadratinį kepimo indą, kepti iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 arba tol kol iškeps.

Iškepusį palikti vėsti kepimo inde kelias minutes, tada išversti ir palikti aušti. Raikyti visiškai atvėsusį. Bet kaip matot mano nuotraukoj, nebuvo jis 'šlapias' nes nebuvo tiek cukraus tam kad įvyktų.

Skanaus!

Remtasi: everyday chocolate, Parragon Books Ltd.

Friday 22 October 2010

Kepti obuoliai



Užsimaniau vat štai tokių keptų obuolių.
Sveika, bet ir saldu kažkiek, taigi atstoja desertą. Receptas paimtas ir šiek tiek keistas iš Beatos.

Aš naudojau keturis didelius kepimui/virimui skirtus obuolius. Tiks visi tie kurių šiaip žalių nevalgytumėt, nes laaaabai rūgštūs.

Juose su bulvių skustuku išskobti skyles, ten kur sėklų lizdas.
Ir prikimšti su: (viską sumaišius)

du šaukštai medaus
šaukštas manų kruopų
šaukštas riešutų (ji sako maltų, bet aš tik skaldžiau, man taip skaniau)
Šaukštas smulkintų džiovintų vaisių (razinos, abrikosai ir t.t.)
citrinos tarkių ( aš nedėjau, nes neturėjau, truputį citr.sulčių įlašinau)
cinamono, pagal skonį

Viską sumaišom, kemšam skyles ir kepam karštoje orkaitėje. Manieji labai greit iškepė, matyt truputį ir per karšta orkaitė buvo, nes razinos apdegė, bet čia gi juk nebėda.

Skanaus ir gero savaitgalio visoms/iems ;)

Wednesday 20 October 2010

Marmurinis šokoladinis pyragas





Labai gardus lengvai padaromas pyragas.

Reikės: išgaunant 18 pyrago kvadratėlių

175g sviesto
175g smulkaus cukraus (caster sugar)(aš dėjau apie 100g)
1 a.š. vanilės esencijos
3 vidutinių kiaušinių, lengvai plaktų
200g pačiai kylančių miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių
1 v.š. pieno
1.5 v.š. kakavos miltelių

Šokoladiniam užgražinimui:
po 75g juodo ir balto šokolado, laužyto gabalėliais, tirpdyto. Aplieti tūtele padaryta iš kepimo popieriaus, leisti sustingti prieš pjaustant.

Įkaitinti orkaitę iki 180C 10min. prieš kepimą. Iškloti ir paaliejuoti 28x18x2.5 cm kepimo indą.
Mikseriu sutrinti sviestą su cukrum ir vanilę kol išsipūs. Po truputį dėti kiaušinius, vis maišant, pamažu miltus ir kepimo miltelius, ilankstyti pieną.

Kabinti pusę masės šaukštais į kepimo indą, paliekant tarpus.

Sumaišyti kakavą su 2 v.š. šilto vandens. Įmaišyti į masę ir sudėti šauktu į tarpus, trupti palyginant peiliu, kad neliktų tarpų.
Kepti 35min. arba tol kol gražiai pakils ir prisilietus bus tvirtas. Palikti kepimo inde 5min., paskui iššimti ir aušinti ant grotelių.

Dekoruoti šokoladu ir mėgautis! ;)

Remtasi Breads and Baking, Gina Steer

Friday 15 October 2010

Piri - Piri vištiena



Turiu prisipažinti, kad daugiausiai orkaitėje keptą vištiena darau beveik visad taip pat. Na tuo paprasčiausiu, bet ne prasčiausiu būdu - česnakas, pipiras, druska, žolelių, kmynų sumarinuoji per nakt ir kepi kitą dieną.

Šis receptas yra iš J.Oliver naujos laidos 'Jamie's 30 min. meals'.
Buvo dar ir garnyras ir desertas su tai, bet jau aš į tai nesivelsiu ;)

Kepiau porcijomis supjaustytą free range vištą, su bulvėmis ir žaliomis daržovėmis.

Reikės:

Vištienos (4 ketvirčių ar 6 kumpelių ar visos porcijuotos vištos)
Griddle pan (sunki su linujuotais iškilimais keptuvė)
druskos pipirų

1-3 čili pipiriukų (įvairių spalvų, aštrumų, geriau šviežių, pagal skonį)
1 raudono svogūno
1 tarkuotos citrinos žievelės ir pusę sulčių
2 česnako skiltelių
2 v.š.acto (vyno geriausiai)
1 a.š. paprikos
1-2 sauja šviežio baziliko
worchestire sauce (bet neturėjau)
alyvų aliejaus, druskos, pipirų,
truputi vandens (nes kepant tai išgaruoja)
Šviežio čiobrelio, rozmarino pabarstymui prieš kepant orkaitėje(aš dėjau džiovintą)

Vištieną įpjaustyti skersai/įstrižai apatinę dalį (ta kuri be odelės). Dėti vištieną į įkaitintą sausą keptuvę oda į apačią ir kepti vieną ir kitą pusę kol gražiai pageltonuos. Pabastant druska, pipirais.

Per tą laiką paruošti marintą. Visus produktus sudėti į blenderį ir sumalti.

Masę išpilti į kepimo indą, ant jos suguldyti skrudintą vištieną ir pašauti į iki 210C įkaitintą orkaitę 20-30 min. tol kol vištieną iškeps. Kai padažas sutirštėja, uždėkite, apvoliokite vištiena juo, galit ir nuo pat pradžių, po apkepimo keptuvėj prieš dedant į orkaitę.
Skanaus!

O čia sveikinimai su rudeniu, savaitgaliu ir šiaip visokiu kitu gėriu gėlėmis iš mano darželio! Nėra nieko smagiau, kaip savos gėlės ;)

Tuesday 12 October 2010

Kotletai ir jų draugai pagal mane



'Skanūs čeburekai'...'kepti skanūs čeburekai' cha cha ;)...teko tiesiog susilaikyti nuo pavadinimo - 'skanūs kotletai'!

Nieko aš ir nebandau stebinti kotletais, bet tiesiog noriu pasidalinti taip kaip aš juos darau, visad vienodai ir nieko nekeičiant nes tik taip aš juos mėgstu ir įsivaizduoju.

Mėsą, visada perku kiaulieną, gabalą jos, apie vieną kg ar šiek tiek mažiau, nelabai svarbu kokia kiaulės dalis, tik tiek jau būtų aišku, kad ne filė. Ir ne perdaugiausiai baltos dalies.

Ją visada malu pati, su didžiausiom skilėm turinčiu 'žiedu'. Juk pagrinduose (mėsoje) pats skonis tik ir slypi. Kaip mano Mama sako, kotletus, koldūnus ir visa kita kur dedamas faršas, darau tik tada kai netingiu susimalti mėsos pati.

Eiga:

Taigi malame mėsą, vieną žalią didesnį svogūną, mažą žalią morkytę. Tada ant visos masės įmušame du kiaušinius, druskos, šviežiai maltų pipirų (nepagailint), maišytų žolelių mišinio (mixed herbs) ir tris valgomus šauktus manų kruopų. Manai padeda viską surišti, beto kai mėsa kepa ir sultys išbėga, jie užpildo tas skyleles.

Viską gražiai rankomis išmaišome, bet nepermaišome, kad jau limpa ir tepliojasi visa masė. Nedarome košės makaliošės arba kitaip kažkokio 'šlykštalo' :D

Tada leidžiame mėsos masei tame dubenyje pailsėti ir įsisavinti visus skonius. Galima per nakt, galima tik kelias val. Beto padeda manams išbrinkti ir jau nuo tada daryti jų darbą - užpildyti skyleles. Taip, viskas labai techniška. ;)

Na, tada formuojame norimo dydžio kotletėlius, tokius saujos dydžio aš darau.
Pavoliojame miltuose ir apkepame iš abiejų pusių įkaitintam aliejuj keptuvėje.

Įmame kitą didesnė keptuvę (ar naudojame tą pačią jei dydis geras, bet pravalome degėsius), įpilame per du cm verdančio vandens, ten įdėję pipirų, druskos ar sultinio kiaulienos leidžiame ant mažos ugnies troškintis, apverčiant tolygiai abi puses bent jau pusę val. tai tikrai.

Aš iš skysčio kur viskas troškinasi mėgstu įdėjus kukurūzų miltų (bet tiks ir paprasti) padaryti padažą. Tiesiog šaukštą miltų sumaišau su vos vos vandens, gerai ištirpinu ir įpilu į kotletų skystį.

Man labai patinka bulvių košė su kotletais. Ją darome taip, virtos bulvės, jas sugrūsti, įdėti sviesto, karšto pieno ir pjaustytu svogūnų laiškų. Apie bulvių košę su spring onions išgirdau iš savo vyro kai pradėjau gyventi Anglijoj.

Dar man patinka tokios visiškai paprastos žalių kopustų (green cabbage)salotos. Jos labai sveikos ir nekaloringos. Primena mokyklos laikus, kai tokias už centus serviruodavo.
Tiesiog plonai pjaustytas kopūstas, šiek tiek tarkuotos morkos, truputį citrinos sulčių, cukraus, druskos ir aliejaus. Viską gerai išmaišome, ragaujame, turi būti tokios saldžiarūgštės.

Ir tokia vat istorijos pabaiga.
Daug prirašyta, bet tikrai viskas paprasta kaip du kart du!

Tie kas vis dar neabejingi lietuviškiems skoniams, pabandykite, tikrai nenusivilsite ;)

Friday 8 October 2010

Jamie's 30 Minute Meals



Aš taip džiaugiuosi ir laukiu išvysti naujas Jamie Oliver TV serijas 'Jamie's 30 Minute Meals', kurios prasideda pirmadieni 11 Spalio 5.30pm (pirmad-penktad) per Channel 4.
Iš kart užsistatau mano Sky ant 'series link', kad 'neduok diev' nepražiopsočiau!

Gero savaitgalio visiems, jis nusimato šiltas, o kai šilta, važiuojame į pajury laaabai skanių fish and chips!

Image: tesco.com

Thursday 7 October 2010

Špinatų ir ricottos apkepas



Gaminti, fotografuoti ir paskui žinoma valgyti man labai patinka. Bet receptų aprašinėjimas yra žiaurus procesas. Taip ir kaupiasi, didėja kalnas dar vis neaprašytų valgių ;) Turbūt visos dvi dešimtys laisvai mėtosi mano Picasa platybėse. Bet gi juk mes niekur ir neskubam.
Šis pyragas quiche keptas praeitą savaitę, kurį aš mielai vėl valgyčiau, kad ir šią savaitę.
Šiuo metu viskas turėtų būti apie sveiką mitybą, labai svarbu, tad ir receptas paimtas ir šiek tiek pakoreguotas iš babycentre.co.uk
Enjoy ;)

Leisiu sau nokopypastinti ir ką kitaip dariau įterpti lietuviškai.

Ingredients
For the pastry
75g wholemeal flour
75g plain white flour
75g olive spread (minimum 59 per cent fat) or butter
60ml cold water

For the filling
1 onion, finely chopped
1 tbsp olive oil
2 large eggs
250g ricotta cheese
Grated nutmeg
300g frozen ready chopped spinach, thawed and drained
75g cheddar cheese, grated

Method
Preheat the oven to 200 degrees C, gas mark 6. Prepare the pastry by mixing together the flours. Then rub in the fat until the mixture resembles breadcrumbs. Add sufficient water to make a soft but not sticky dough. Knead lightly and chill whilst you prepare the filling.
Gently fry the onion in the olive oil until soft, then leave to cool.

Beat the eggs with the ricotta cheese and nutmeg. Stir in the spinach and cheddar cheese, and finally the cooked onion.
Roll out the pastry to fit a 20cm flan tin. Pour the spinach mixture on top, and bake for 40-45 minutes, or until the filling is set and the pastry crispy.

***
Kad panaudojant 23cm skersmens apvalų kepimo indą (flan dish)su išimama apačia aš naudojau tešlai viso 225g miltų, (pusę rudų ir baltų), po 50g sviesto ir taukų/baltų daržovių riebalų. Vandens iš akies, mažiau nei pusę stiklinės, bet pilkit po truputį.
Išminkyti tešlą, iškočioti apvalų apskritimą, ištiesti kepimo formą ir subadyti šakute dugną, palaikyti šaldytuve apie 30min. Įkaitinti orkaitę iki 200C ir pašauti kepti tešlos formą kaip vadinamam blind baking su įbertom baking beans maždaug 15min. Per tą laiką ruošti įdarą.

Aš naudojau 3 kiaušinius ir maždaug 200g šviežių špinatų lapų. Čedario sūrio iš akies. Bet tiks ir kitas kaip mes vadiname lyditas/olandiškas sūris. Taip pat druskos ir šviežiai maltų pipirų. Visus produktus sumaišyti, sukrėsti į apkepusią tešlos formą ir sumažinus temperatūrą iki 180C pašauti į orkaitę apie 40-45 min. Aš turėjau būtinai įsitikinti, kad kiaušiniai puikiai iškepę, tad laikiau visą laiką.
Valgyti su žaliomis daržovėmis ar su jums patinkačiu padažu, mano vyras valgė su Reggae Reggae sauce Jerk/BBQ, o aš tiesiog vieną, be nieko.
Skanaus!

Monday 4 October 2010

Trupininis plokštainis



Šį receptą turiu nuo senų senovės ir naudoju gan dažnai. Gaunasi nuostabiai skanus, trapus, purus, o ir reikalaujantis tik kasdienių produktų pyragas.

Reikės: ~15 x 23 cm kepimo indui, bėje aš darau tik du trečdalius tešlos (2/3?)

visa porcija/ du trečdaliai

500/333 g miltų
250/166g miltinio cukraus (cukraus pudros, bet 100 g tikrai per akis)
3/2 kiaušiniai
150/100 g sviesto, kambario temperatūros
1 kupinas arb. š. kepimo miltelių
vanilės esencijos ar cukraus
uogienės (jūsų mėgstamos, geriau tirštesnės apie pusę/pilną puodelį, pagal skonį)

Iš visų ingredientų paruošti minkomą tešlą, ją palaikyti apie valandą šaldytuve.

Kepimo indą iškloti kepimo popierium, patepti sviesto ir pabarstyti miltų.

Tešlą trupinti riešuto dydžio gabalėliais, paskeidžiant tolygiai. Kai pusę tešlos sunaudosite, pertepkite uogiene, man skaniausia aviečių, užtrupinkite likusia tešla ant viršaus. Kepti 180C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba tol kol gražiai paruduos ir įsmeigus smeigtuką tešla nelips prie jo.
Atvėsusį pyragą papuoškite cukraus pudra.
Skanaus ;)

Receptas paimtas iš interneto platybių kelis metus atgal.

Friday 1 October 2010

Drūgeliai - praskaidrinti niūrias dienas


Šokoladiniai drūgelių pyragėliai/Chocolate butterfly cakes

Nežinau kaip pas jus, bet pas mus laaaabai prasta diena. Lyja, lyja ir dar kartą lyja!
Šokoladas, drūgeliai, rožinė spalva - viskas tik į gerą!

Reikės: 12 pyragėlių (aš gaminau šešis, taigi iš pusės tešlos ir naudojau didesnius popierėlius, bet manau tinka čia ir maži (na tie vidutinio dydžio)

8 v.š. minkšto sviesto ar kepinių margarino
100 g smulkaus cukraus (caster sugar)
225 g pačiai kylančių miltų
2 didelių kiaušinių
2 v.š. kakavos miltelių
25 g juodo šokolado (tirpdinto)
cukraus pudros, papuošimui

kreminiam 'įpurškimui/užtepimui'
6 v.š. minkšto sviesto
165 g icing sugar (cukraus pudra šiaip, bet aš jau ją tokią gatavą perku)
25 g juodo šokolado, tirpdinto

Įkaitinti orkaitę iki 180C ir išdėlioti kepimo formą su popierėliais.

Sumaišyti visus (išskyrus šokoladą) tešlai skirtus ingredientus su elektriniu plaktuvu (mikseriu) kol gausis vientisa masė, supilti ir išmaišyti šokoladą.

Kabinti ir dėti šaukštu masę į popierėlius. Pašauti į jau įkaitusią orkaitę ir kepti apie 15 min. arba tol kol gražiai iškeps. (Neperkepkite, nes bus trapi tešla, kas pasunkins išpjaustyti pyragėlių viršus). Palikti vėsti ant grotelių.

Gaminant kreminį įdarą, sumaišyti visus tam skirtus ingredientus kol pasidarys gražiai pasiputę. Kai pyragėliai pravės, gražiai išpjauti viršų, tą viršų perpjauti per pusę, įšvirkšti ar tiesiog užtepti kremu į esamą įdubimą ir 'sukišti' sparnelius. Apibarstyti cukraus pudra ir ragauti, mėgautis ;)
Gero Jums savaitgalio, mielieji!



Remtasi: everyday chocolate, Parragon Books Ltd.