Wednesday 29 September 2010

Cukinija lengvai + Mama's tips



Jau paprasčiau turbūt ir būti negali, bet vistiek pasidalinsiu su jumis kaip man skanu yra tiesiog raikyta, su trupučiu aliejaus pakepinta ir paskui truputį padruskinta, ir gausiai šviežiai maltais pipirais apibarstyta gardi/rūpi geriausia, juoda duona. mmm tiesiog pasaka, greita, sveika, o lengviau ir būti negali. Toks vat vegetariškas sumuštinis. Mūsų Mama tokias raikytas cukinijas kepdavo, kai sode jų užželdavo...tad man tas skonis yra dar nuo vaikystės.

O čia tokią smagią knygelę turiu, su daug paveiksliukų ir tokiu vintage stiliumi gražiai įliustruotų itališkų receptų Mamos stiliumi. Keletą jau esu gaminus, pasidalinsiu artimoje ateityje.



Bet dar kas yra labai smagu, kad yra įterpti vis kažkokie Mamos patarimai, skirtingomis temomis, kaip kad ir matote vieną nuotraukose apačioje...





Bet gi juk mes moterys atrodo tokios gabios daug darbų iškart dirbant. Aš vat aną dieną, du kartus skalbiau, tvarkiau, dariau mielinę tešlą, kol ji kilo kepiau šokoladainį, kol tešla dar kartą kilo susipjausčiau daržoves kept orkaitėj sriubai, kai duona ir daržovės kepė, dar užmaišiau masę blynams iš kurių vėliau dariau anties blynelius...plius paruošiau/sublenderiavau sriubą, plius plovimas visas ir t.t. Bet paskui ir pavargus buvau, dar tokioj mano padėty dabar...nors kažkoks ir energijos antplūdis buvo užėjęs ;)Bet įsivaizduoju, tos tradicinės senosios italės taip juk visą laiką ir gyveno/a...manau ne ką 'prastesnės' tuo atžvilgiu ir lietuvaitės. Žodžiu, reikia tik norėti ir laiko turėti visam tam.

Knyga: Love Food, Parragon Books Ltd.

Sunday 26 September 2010

Obuolių pyragas pagal Beatą



Nieko nėra skaniau rudenį, kaip iš šviežių obuolių kepto pyrago. O jei dar akomponuoti su skaniais, geros kokybės vaniliniais ledais...mmmm telieka pasakyti ;)

Recepto neperrašinėju, įkeliu linką, tik tokia pastaba kitiems būtų, cukraus aš mažiau dėjau ir tikrai laaabai dar saldu buvo, nors obuoliai mano rūgštūs buvo. Ir jogurtą sumaišytą su grietine vietoj kefyro naudojau, nes anglijoje kefyras - didelė prabanga ;)
Plius, kadangi aš tik valgytoja buvau(MB nevalgo 'keptų' obuolių ir jokiais būdais cinamono, keistuolis žinau) dariau tik pusę tešlos ir džiuvesėlių nebėriau.

Skanaus!

Wednesday 22 September 2010

Spaghetti alla bolognese pagal Beatą



Tik taip, nuotraukoj ne spageti, o fettuccine.
Receptas paimtas iš Beatos Virtuvė knygos.

Reikės: kaip ji sako: 2 alkaniems vaikams ir 2 suagusiems
Visi matmenys pagal knygą, bet žinoma, čia juk ne pyragas, galima tiksliai visko nesilaikyti ir pritaikyti jūsų skoniui, beje parmezano šiam kiekiui tikrai daugiau reikia, o šviežio baziliko - būtinai. Bet viskas juk skonio reikalas ;)

2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
500 g maltos jautienos (faršo)
1 svogūnas
4 skiltelės česnako
5 vidutinio dydžio morkos
2 saliero lapkočiai
1 a.š. džiovintų raudonėlių
1 a.š džiovintų bazilikų
0.5 a.š. čiobrelių
1 laurų lapas (kurio aš nesugalvojau dėti)
druskos, pipirų
1 v.š.pomidorų pastos
2X400 g skardinės pomidorų savo sultyse, luptų ir smulkintų (pačių tinka)
1 v.š. balzaminio acto
1 v.š. 'vorčesterio' padažo (aš jo nedėjau, nes neturėjau)
0.5 a.š. cukraus (aš dėjau truputį daugiau)
300 g spagečių, bet priklauso nuo alkanumo ir valgumo
1 sauja tarkuoto parmezano (daugiau bus skaniau)
keletas šviežių baziliko lapelių (jei turite, bet jei mėgstate baziliką labai, dėkite negaledami ;)

Įkaitintoje gilioje didelėje (geriausiai dar sunkioje ir storapadėje) keptuvėje pakepinti mėsą per du kartus. Būtinai per du, nes reikia, kad apskrustų, o ne troškintūsi. Atidėti į šoną.

Lengvai pakepinti kapotą svogūną ir česnakus.

Tada pakepinti ir šiek tiek patroškinti smulkiai pjaustytas morkas ir salierą, suversti pakepintą mėsą atgal į keptuvę.

Suberiame džiovintus prieskonius, druską, pipirus pagal skonį ir šaukštą pomidorų pastos.

Ant mėsos ir daržvovių pilame kapotus pomidorus, išmaišome ir uždengę dangčiu leidžiame troškintis viskam ant silpnos ugnies apie valandą.

Paragaujame ar ko netrūksta (druskos,pipirų), įpilame balzaminio acto, vorčesterio padažo ir cukraus. Galima išjungti ir leisti viskam 'pailsėti' apie 10 min.

Makaronus išverdame pagal pokelio instrukcijas, sūdytam ir su truputį aliejaus verdančiam vandeny, nukošiam ir serviruojam, užpildami mėsos padažu ir tarkuotu parmezanu sumašytu su kapotais bazilikais. Skanaus!

***
Bėje kaip ir visi panašūs mėsos/pomidorų troškiniai yra netgi daug skanesni kitą dieną, kai visi skoniai nusistovi ir susimaišo/išsimarinuoja savose sultyse.

Sunday 19 September 2010

Reikia patarimo


photo www.cooking.com
Gal kas padės man apsispręsti perkant vat štokius - Le Creuset puodelius, porom parsiduoda, norėčiau trijų porų (viso šešių vnt.) kokias spalvas rinktis? Ar tik viena apsistoti? Norėčiau mėlynos, orandžinės ir raudonos ;)
Naudočiau pirmiausiai čenakams, lėtai virtom sriubom ir kitiems troškiniams.


photo www.dealnay.com

photo www.johnlewis.com

Friday 17 September 2010

Apelsininiai pusryčių muffin'ai pagal Nigella





Pamirškite sveikuolių pusryčius ar įprastą sumuštinį ir savaitgalį pradekite vat taip skaisčiai, ryškiai geltonais keksiukais. Kaip Nigella pataria, valgyti su pačiu geriausiu nesūdytu sviestu jus tik galite rasti, užtepant marmeladu, uogiene ar skystu medum.

Reikės: 12 muffin'ų

75 g nesūdinto sviesto ( aš naudojau sūdytą, nepakenkė)
250 g pačiai kylančių miltų
25 g maltų migdolų ( aš nedėjau, nes buvo kas nevalgo riešutų)
0.5 a.š. kepimo sodos
1 a.š. kepimo miltelių
75 g smulkaus cukraus (caster sugar)
1 apelsino tarkuotos odelės
100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
100 ml pilno riebumo pieno
1 kiaušinio
12 muffin'ų blėkelės su įklotais popierėliais

Įkaitinti orkaitę iki 200C.

Ištirpinti sviestą ir padėti į šalį.
Sukombinuoti miltus, riešutus, sodą, kepimo milt.,cukrų ir tarkuotą odelę į didelį dubenį. Į pieną ir sultis įmušti ir išplakti lengvai kiaušinį, supilti ataušusį sviestą. Supilti šlapią masę į sausą, lengvai išmaišyti, vos sukombinuojant, nepermaišant, nes tik tada išgaunami geriausi muffinai.
Padalinti į popierėlius ir pašauti į orkaitę 20 min.
Leisti pravėsti su popierėliais išimtus iš blėkelės ant grotelių. Ir skanauti!

Remtasi Nigella Bites, Nigella Lawson

Just a note...

Didžioji neapsisprendėlė, sugalvojo apsispręsti ir išskraustė atgal, į ten kur ir priklauso Paper Love.

Wednesday 15 September 2010

Kugelis - Bulvių plokštainis



Nežinau kaip jums bet man kugelis yra toks gardus patiekalas...
Dažnai aš jo nekepu, net nežinau kodėl, bet būna taip, kad kažkokio produkto per daug turėjimas paskatina kažka gaminti. Vat ir šį kart, buvau užvesta jo gaminti, nes per daug creme fraiche (panašu į grietinę) buvo namie. Taigi nesukus per daug galvos, greit jis buvo sunaudotas (creme fraiche, nu ir aišku - kugelis, cha, cha).

Receptas paimtas ir pakoreguotas iš gaspadinė.lt ir iš giedriaus_v dėl čiobrelių panaudojimo. Bėje verta paskaityti jo ir kitus receptus, super!

Taigi reikės: serviruojant užtektinai 4 žmones

Virš 1 kg bulvių (aš šį kartą naudojau Maris Piper rūšį, tikrai nepasigailėjau)
1 labai didelis ar 2 maži kiaušiniai, šiek tiek išplakti
1 nemažas svogūnas, jį tiesiog sutarkavau su bulvėm žalią
2 šaukštai miltų
100 ml pieno, karšto nuplykyti tarkiams
gabalėlis sviesto
šaukštelis džiovintų ar šviežių čiobrelių
druska, balti pipirai

Nuskustas bulves ir svogūną sutarkuoti su tarkavimo mašina. Aš turiu gerą sulčiaspaudę, kuri atskiria tarkius nuo vandens, bet jokiu būdu iš bulvių išsiskyrusio vandens neišpilti.
Sukrėsti tarkius i didelį dubenį, nušutinti pienu, supilti visus kitus likusius ingredientus, gerai išmaišyti ir suversti viską į paaliejuotą kepimui skirtą indą.

Kepti ant aukštos apie 200C temperatūros, apie gerą val ar daugiau - tol kol iškeps. Uždengti folija jei viršus pradeda per daug skrusti.
Valgyti su keptuvėje pakeptais rukytais lašinukais/šonine ir svogūnais, uždedant grietinės. Niam, niam....;)

Monday 13 September 2010

Rukytos skumbrės Vol-au-Vents




Štai tokie vat skanūs pyragiūkščiai gražiu užvadinimu.

Reikės: serviruojant 1-2 (taip rašo), bet manau 3-4 kaip užkandis pats tas.
12 pyragiukų

350 g paruoštos sluoksniuotos tešlos
1 kiaušinio, plakto
2 v.š. sezamo sėklų
225 g paruoštos rukytos skumbrės (be kaulo, odos, smulkiai pjautytos/plėšytos)
5 cm agurko, smulkiai pjaustyto
4 v.š. minšto kreminio sūrio (alla philadelfia)
2 v.š. spanguolių padažo (aš nedėjau)
truputis krapo (nedėjau)
1 v.š. tarkuotos citrinos žievelės

truputis krapo ir salotų lapų serviravimui

Įkaitinti orkaitę iki 230C.

Ant iškočiotos tešlos (maždaug 0.5 cm) naudojant 9cm formelę išspausti 12 skrytulių.

Paskui kiekvieną apskritimą dar lengvai įspausti (bet neišimti) su ~1-1.5 cm formele, kad paskui iškepus gražiai išpjauti tešlos dangtelį.

Sudėti apskritimus ant padrėkinto kepimo popieriaus, aptepti kiaušiniu, pabarstyti sezamu ir pašauti į orkaitę 10-12 min. arba tol kol gražiai paruduos.

Iškepusius ir pravėsusius pyragėlius paimti atsargiai ir išpjauti dangtelius, jei bus žalios tešlos, ją išmesti ir dar pašauti keliom minutėm į orakaitę, kad išdžiūtų.

Sumaišyti visus reikiamus ingredinientus ir 'prikimšti' vol-au-vent'us. Uždėti dangtelius ir serviruoti. Skanaus! ;)

Remtasi Breads and Baking, Gina Steer

Friday 10 September 2010

Salotos pagal Jamie (Jamie's Italy - insalata amalfitana)



Skanios, traškios gaivinančios salotos...
Amalfitana nuo žodžio Amalfi pakrantės, kaip jis pats sako, ten kur patys geriausi apelsinai(citrusiniai) auginami.
Valgomos kaip starter (pats pirmas patiekalas) bet kokios puotos ar valgio metu, nes išvalo gomurį ir turi nuostabų skonį. Kaip Jamie sako, būtų visai netradiciška, bet dar galima kažkiek patrupinti fetos ar ožkos sūrio, nes abu labai tinka su apelsinais.

Reikės: serviruojant 4.

1 pankolio galvos (bulb of fennel)
1 raudono svogūno, lupto
1 agurko
didelės saujos ridikėlių
pasirinktinai: saujos ledukų
2 v.š.geros kokybes žolelių ar raud.vyno acto
geros kokybės extra virgin alyvų aliejaus
druskos, pipirų
4 apelsinų, luptų, segmentuotų ir be kauliukų

Plonai suraikyti perpjovus per pus krapo galvą, svogūną, agurką, ridikėlius. Sudėti į didelį dubenį. Pasirinktinai įmaišyti leduku kelioms minutėms, daržovės pataps dar traškesnės.

Ištraukus ledukus, dubenėlyje sumaišyti actą ir 6 v.š. alyvų aliejaus. Paragauti ir įdėti druskos, pipirų. Apšlakstyti salotas marinatu, apdėti apelsinų segmentais ir supilti jų sultis. Pakratyti (maišyti) kelis kartus ir serviruoti iškart į lėkštes pakrapius krapo galvos viršūnėlėmis. Skanaus!

Remtasi Jamie's Italy.

Tuesday 7 September 2010

Citrininis pyragas (Lemon drizzle cake)



Kai norisi kažko, be didelių pastangų ir be ypatingų ingredientų, sakyčiau visada turimų - kepame štai ką!

Reikės:

125 g sviesto ar margarino
175 g smulkaus cukraus (caster sugar, aš dedu iki 100g, bent man tikrai užtenka)
2 didelių kiaušinių
175 g pačiai kylančių miltų (self-raising flour)
2 citrinų, geriau nenuvaksuotų (unwaxed)
50 g paprasto balto cukraus

Įkaitinti orkaitę iki 180C 10 min. iki kepimo, iškloti apie 18cm kepimo 'blėkutę' paaliejuotu kepimo popierium. Dideliam dubeny sutrinti sviestą ir cukrų (aš viską čia trinu, maišau mikseriu) iki tol kol minkta ir puri masė.

Suplaktus kiaušinius laipsniškai supilti į sviesto masę, vis dedant po šaukštą miltų.

Smulkiai sutarkuoti vienos citrinos žievelę, išspausti sultis ir įmaišyti į tešlą. Sukrėsti į kepimo indą ir kepti apie 25-30 min.

Sutarkuoti likusios citrinos odelę ir sumaišyti su puse balto cukraus.
Išspausti sultis į puodą, sumaišyti su likusiu cukrum ir pakaitinti ant mažos ugnies, tol kol cukrus ištirps ir gausis kaip sirupas.

Kai pyragas iškeps, subadyti smeigtuku, patrupinti cukraus/citrinos trupiniais, užlieti per visą sirupu ir palikti aušti blėkutėje. Pjaustyti kvadratėliais ir skanauti! ;)
Remtasi Breads & Baking, Gina Steer.

Thursday 2 September 2010

Vestuvių tortas ir braškės



Cha, cha, cha....tai tikra ne mano darbas. Ir tikrai ne iš mano vestuvių, tik mano nuotrauka nupyškinta iš angliškūjų giminių vestuvių.
Kur jau čia, turbūt viso mėnesio bent kad tiek pyragų prikept reikėtų, bet kas moka, tas jau tikrai moka. Bėje, pyragėliai/tortukai kepti ir cukruoti vienos (tortų kepėjos, vieni balti purūs saldžiai uogom pertepti, su raudonais kaspinėliais, o kiti - kaip kalėdiniai rich moist fruitcake), o išpaišymas moters kuri užsiima face painting vaikams. Gražu ar ne?



O čia mano džiugiosios braškės, išaugintos loveliuose lauke iš nupirktų šešių augalėlių. Beje, čia visa tai buvo prieš gerus du mėnesius, o dabar kiekvienas augalėlis po didžiausius 'karolius' išleidęs, prašosi kerpamas ir dauginamas. Bet, kad ta šeimininkė laiko tam neranda...Gal kaip nors..

;)