Tuesday 31 August 2010

Kai norisi kažko paprasto arba šviežios bandelės



Keista, turėčiau norėti kokių ledų ar kokio gabalo riebaus šokoladinio torto, plius dar su kokiais raugintais agurkais ar dar kokiu velniu, bet vat paprasta ir net nesaldi bulkutė 'atmuša' viską ;)
Užvadintos šios bandelės 'minkštomis vakaro', bet tikrai jos labai skanios ir ryte ir dieną, net paskrudintos su sviestu ir džemu (if you're english lol), ai nu kada gi mielinė tešla kam nepatiko.

Reikės: 16 bandelių (galite dalinti dalinti tešlą į puse, jei tiek perdaug)
50 g sviesto
1 v.š. smulkaus cukraus
225 ml pieno
550 g strong baltų miltų (tiks ir kiti)
1.5 a.š.druskos
2 a.š.easy-blend sausų mielių (tiks ir kitokios)
2 vid. kiaušiniai, plakti

Glazūravimui ir pabaigimui:
2 v.š pieno
1 a.š. jūros druskos
2 v.š. aguonų
bet rinkitės į valias ką norite, savo nuožiūra.

Įkaitinti orkaitę 15 min.prieš kepant iki 220C.

Lengvai užkaitinti sviestą, cukrų ir miltus kol sviestas išsileis ir cukrus ištirps, atvėsinti.

Sumaišyti miltus ir druską dubenyje, suberti mieles ir padaryti duobutę viduryje. Atidėti vieną v.š. plaktų kiaušinių. Kitus supilti į sausą masę su pieno mišiniu. Išmaišyti ir suformuoti į tešlą.

Minkyti tešlą ant lengvai pamiltuoto paviršiaus apie 10 min. iki tol kol lygi ir elastinga. Įdėti į aliejuotą dubenį, uždengti plėvele ir palikti kilti šiltai apie 1 val arba tol kol padvigubėja.
Paminkyti vėl apie minutę, dvi, padalinti į 16 gabalėlių ir formuoti kaseles, sliekus, dobilo lapus ir t.t. Sudėti ant 2 aliejuotų kepimo skardų, uždengti plėvele ir leisti pakilti apie 30 min. arba tol kol padvigubėja.

Sumašyti atidėtą kiaušinį su pienu ir užtepti ant bandelių, apibarstyti tuo ką pasirinksite. Kepti orkaitėje apie 20 min. arba tol kol gražiai paruduoja ir skamba tuščiavidūriai padaužius apačias. Perkelti ataušti ant grotelių, uždengti švariu virtuvės rankšluoščiu, jei norite kad paliktų minkti ir valgyti. Skanaus!

Remtasi Breads and baking, Gina Steer.

Wednesday 18 August 2010

Išnykimas-atsiradimas ir Blyneliai su vištiena



Ach, gėda pelėda, kas čia ir buvo įvyke, kažkoks didis miegas blogo pusėj buvo užėjęs...
Iš pradžių tai į betkokį maistą negalėjau pažiūrėti, netgi į receptų knygas, na o paskui ūpo nebuvo, motyvacijos pačiam gražesniam gaminimui ir fotografavimui, kad ir kaip 'pykau' ant savęs, bet ką jau padarysi, šiuo metu visai kiti malonūs dalykai galvoje sukasi ir pastoviai žaižaruoja.
Bet gi bandysim, nepasiduosim ir vis dar ką gaminsim, plius sujungiu du blogus, gal nieks dar ir nepastebėjot, bet rašiau Paper Love blogą, daugiausia atviručių darymas, dar didelis norėjimas scrapbook'inti na ir šiaip kokie įdomesni/gražesni vaizdai pasitaikys...tad visa tai jungia į 'sights'.

O dabar apie blynus...
Aš daugybę kartų sau ir kitems vis sakau, kad blynai man tooooks skanus maistas yra.
Desertiniai ir ne, visi man jie labai patinka. Bet kažkaip as juos labai retai kepu, gal kartą, porą i pusmetį. Tiesiog didžiausia nuodemė.

Šitieji su vištiena, dar kitaip nalesnikais vadinami. Mano močiutė tokius labai skanius kepdavo...
Viskas čia labai paprasta, aš visad renkuosi free range viščiuką, jį supjaustau porcijom, išverdu su morkyte, svogūniuku, pipiriuku, lauro lapu, druska (krūtinės neverdu, ją kur kitur sunaudoju) tada palaukiu kol atvėsta ir 'nuskabinu' mėsą nuo kaulu.
Per tą laiką supjaustom didelį svogūną, jį pakepinam su sviestu ar aliejum ir viską sumalam su mėsmale (stambiausiu peiliu). Dar padruskinam, papipirinam jei trūksta vieno kito. Prikepam didelių blynų ir juos tiesiog vyniojam tos masės vištienos idėjus. Aš dažniausiai jų nekepinu tik iškart padarius, skaniau yra jiems leist pastovėt, ar tik kelias valandas ar pernakt. Valgyti su grietine ar kaip čia su crème fraiche. Niam, niam, kaip skanu ;)